Lessen uit eGLM project ook waardevol voor Zero Emission Stadslogistiek (ZES)

Zero emission stadslogistiek, vaak afgekort als ZES, draait momenteel vooral om elektrische-bestelbusjes. Die zijn inmiddels met een breed assortiment verkrijgbaar. Bij het electric Green Last Mile Interreg-project (eGLM) breken we een lans voor de elektrische truck. De zware dieseltrucks die nu de stad in rijden, zorgen daar voor veel vervuiling en geluidsoverlast. eGLM brengt alles wat er komt kijken bij de aanschaf en exploitatie van dergelijke trucks in de praktijk. Van aankoop tot ultra fast chargers, tot implementatie in de dagelijkse praktijk.


 

‘Het verduurzamen van wagenparken vraagt vaak om maatwerk. Met de meeste personenauto’s is het relatief eenvoudig en is er vaak ook al een kostenbesparing mogelijk, maar met name in de logistiek is de complexiteit een stuk hoger’, zegt Rob Kroon van FIER Automotive & Mobility.

Inmiddels is er veel geleerd in ruim twee jaar tijd. Die kennis wordt vanaf einde zomer gedeeld met iedereen die er iets van wil weten. De oproep is dan ook: haal informatie op bij het projectteam, wanneer je met de gedachte speelt een of meerdere elektrische trucks aan te schaffen. Inclusief  de benodigde slow en/of snel-laders. 

In Maastricht werd onlangs al informatie gedeeld; op 15 juli 2021 was de eGLM e-truck van Meulenberg Transport te gast bij ‘’het Startschot voor Zero Emissie Stadslogistiek Maastricht (ZES)’’. Wethouder Gert-Jan Krabbendam en programmadirecteur Louis Prompers van Zuid-Limburg- Bereikbaar gaven dat startschot. Eind maart nam de gemeenteraad een positief besluit, het Startschot markeert de overgang naar de daadwerkelijke uitvoering. Het belangrijkste doel: een blijvend leefbare èn economisch vitale stad. Daar horen ook volledig elektrische trucks bij.

Vier trucks zijn al operationeel binnen eGLM. Een nieuwe tenderprocedure is inmiddels gesloten voor additionele trucks. Het projectteam is druk bezig met de afronding en de aanschaf van eventueel aanvullende e-trucks. Na de zomer volgt er meer duidelijkheid over de nieuwe trucks en de laadinfrastructuur. Stay tuned…

Deze website gebruikt cookies om de website te verbeteren en om advertenties te filteren naar uw interesses. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.