Kick-off event eGreen Last Mile

16 februari 2017

Een consortium van Nederlandse en Duitse transport- en logistiekbedrijven werkt de komende drie en een half jaar samen om een vloot elektrische trucks op de weg te zetten. Met het project, dat financieel wordt ondersteund door de Europese Unie, is een budget van 5,2 miljoen euro gemoeid.

Volledig elektrische 40 en 44 ton+ trucks, dat klinkt als een oplossing uit de verre toekomst. Of toch niet? Technologisch zou het mogelijk moeten zijn, alleen de implementatie is door de hoge investering een struikelblok. Een consortium van Nederlandse en Duitse transport- en logistiekbedrijven bundelt om die reden de krachten.

Door gezamenlijk de aanschaf van negen elektrisch trucks met snelle laadinfrastructuur aan te besteden, creëren de bedrijven het volume dat nodig is om de investering rendabel te maken. De elektrische trucks worden ingezet voor het vervoer over de ‘last mile’, relatief korte trajecten die voornamelijk plaatsvinden op logistieke hotspots zoals die van Duisburg in Duitsland en Venlo in Nederland.

Door de laatste kilometers van de logistiekketen met elektrische trucks uit te voeren, kunnen schadelijke uitlaatgassen in de lucht worden teruggedrongen. De ‘zero-emission’ elektrische trucks dragen daarmee bij aan een aanzienlijk schoner en gezonder leefklimaat.

EU stimuleringsprogramma INTERREG

Het project wordt financieel ondersteund door INTERREG, een innovatieprogramma van de Europese Unie dat grensoverschrijdende samenwerking ondersteunt en stimuleert. LIOF, de ontwikkelmaatschappij van de provincie Limburg, leidt het project. Daarnaast participeren de Provincie Limburg en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen in het project. FIER Automotive, expert op het gebied van duurzame mobiliteit, is mede-initiatiefnemer en treedt op als operationeel manager. Verder zijn de volgende transport- en logistiekondernemingen betrokken: Meulenberg, Köppen, Samskip, CTV en KLG.

Launch Event; 16 februari 2017

Het officiële 'Launch Event' van het project dat ‘electric Green Last Mile’ of eGLM heet, vindt plaats op 16 februari vanaf 14.00 uur in het 'Gouvernement' in Maastricht. Aanmelden kan via projectmanager Rob Kroon van FIER Automotive, e: rkroon@fier.net.

Tijdens de lanceerbijeenkomst wordt uitgelegd hoe de elektrische ‘heavy duty trucks’ ingezet worden in de logistieke container- en distributiesector in de regio’s Limburg en Duisburg. Daarnaast zullen ook experts en ervaringsdeskundige hun toekomstvisie op de duurzame logistiek presenteren.

Het programma ziet er als volgt uit:

 • Welkom door Twan Beurksens van Provincie Limburg
 • Het project eGLM in een nutshell door Harm Weken van Fier
 • Visie op duurzame logistiek door Marie-José Baartmans van Breytner
 • Paneldiscussie o.l.v. Gert-Jan Prummel van RWS
  * Heineken - Ciske Zaal
  * Hogewout Berging - Ceels Pels
  * Breytner - Marie-José Baartmans
 • Mobiliteit door Interreg secretariaat
 • Netwerken/Afsluiting

Deze website gebruikt cookies om de website te verbeteren en om advertenties te filteren naar uw interesses. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.