Start grootste Europese programma met zware elektrische trucks

DOWNLOAD PERSBERICHT​

13 december 2018

Venlo (NL) / Duisburg (D) – Het INTERREG project ‘electric Green Last Mile’ (eGLM) rolt de eerste zeven volledig elektrische nul emissie 44tons trucks van Europa uit, inclusief de nieuwe standaard voor ultra snelladen bij zwaar transport. Samen met de provincies Limburg (NL) en Nordrhein Westfalen (D) presenteerde het projectteam het programma, de truck en de laadinfrastructuur op het Ministerie van Economie, Innovatie, Digitalisering en Energie in Düsseldorf. FRAMO – de maker van de trucks – onthulde het pre-model van de e-truck.

Dr. Michiel Scheffer, Voorzitter van het Comité van Toezicht INTERREG Deutschland-Nederland en gedeputeerde economie, innovatie en Europa van de Provincie Gelderland: “INTERREG ondersteunt Nederlands-Duitse samenwerkingsprojecten. Belangrijkste doelstelling van het eGLM project is de verhoging van de innovatiekracht van het programmagebied. De implementatie van het project zal bijdragen aan het creëren van een markt en een leiderschapsrol op het gebied van elektrisch aangedreven zware trucks alsmede op het terrein van innovatieve duurzame slimme logistieke concepten”.

Prof. Dr. Pinkwart, Minister des Ministeriums für Wirtschaft, Innovation, Digitalisierung und Energie des Landes NRW: “Noordrijn-Westfalen heeft als politieke doel pionier in elektrische mobiliteit te zijn. Met ongeveer 18 miljoen inwoners en veel bedrijvigheid zijn wij een van de grootste agglomeraties in Europa en staat klimaatbescherming hoog op de agenda. Door grensoverschrijdende samenwerking kunnen we met het eGLM project een stap in de goede richting zetten en kunnen we het concurrentievermogen van de grensregio’s versterken”.

Heavy duty trucks
Het INTERREG-project ‘electric Green Last Mile’ (eGLM) richt zich op zware distributie, in korte rondes van max 150 km in de regio van de Europese logistieke hotspots Venlo (Nederland) en Duisburg (Duitsland). Schoon, stil en milieuvriendelijk transport in real time situaties. Tijdens het hele project zullen de elektrische trucks en laadinfrastructuur worden getest en gemonitord. Op gebied van techniek maar ook op inzet. Dit wordt in samenwerking gedaan met de Hogeschool Fontys en de FH Aachen. De resultaten zullen worden gedeeld om zo bij te dragen aan de versnelling van het verduurzamen van de transportsector.

Joost van den Akker, Gedeputeerde Economie en Kennisinfrastructuur van de Provincie Limburg:
“De trucks en hun optimale gebruik staan centraal. Daarom wordt gestart met dedicated gebruik van de trucks door de projectpartners, waarna gedurende het project het sharing-aspect wordt ontwikkeld. Deze uitdaging kan een doorbraak betekenen in de logistiek. De investeringen in elektrische vrachtwagens zijn anno 2018 nog hoog voor bedrijven. Het gemeenschappelijk investeren in oplaadinfra is een extra horde die eGLM zal wegnemen”.

Projectpartners
Transportbedrijven krijgen door deelname in eGLM een voorsprong bij het testen en toepassen van elektrische vrachtwagens en nieuwe logistieke modellen voor een betere bezettingsgraad. Daarmee kan de Total Cost of Ownership (TCO) omlaag en de inzetbaarheid omhoog. De eGLM projectpartners zijn actief in de regio Venlo-Duisburg: 
Samskip, Meulenberg, CTV, Köppen, Große Vehne, Smurfit Kappa, BCTN, LIOF en Fier Automotive & Mobility.

Het project eGLM wordt in het kader van het INTERREG-programma Deutschland-Nederland uitgevoerd en financieel ondersteund door de Europese Unie, de provincie Limburg en het MWIDE NRW.

2019
In de loop van 2019 zullen de e-trucks geleverd en in gebruik genomen worden. Ze worden voornamelijk ingezet voor regionaal transport en gaan rijden in de regio Venlo-Duisburg. De ultrasnelle laadstations komen op strategische locaties te liggen. 

Contact
Voor meer informatie: René Bastiaans, rene@vanbrandt.nl, +31(0)6 2115 3655
[Van Brandt Consultancy is de communicatie partner in het eGLM project.]

Deze website gebruikt cookies om de website te verbeteren en om advertenties te filteren naar uw interesses. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.