Duits - Nederlandse samenwerking

Project

Het INTERREG-project ‘electric Green Last Mile’ (eGLM) richt zich op korte trips (maximum 150km) voor zwaar transport in de regio van de Europese logistieke hotspots Venlo (Nederland) en Duisburg (Duitsland). Schoon, stil en milieuvriendelijk transport is het doel.

Innovatie

De elektrische trucks en de laadinfrastructuur zijn state-of-the-art. De combinatie van 40 en 44 ton trucks met een groot accupakket en toegewijde ultrasnelle laadpalen is nog niet eerder in de praktijk gebracht. Het eGLM partnerschap combineert de vraag van verschillende logistieke transportbedrijven en maakt het zo mogelijk voor voertuigfabrikanten en ontwikkelaars van laadinfrastructuur om deze technologische innovaties sneller te ontwikkelen en in de praktijk te brengen.

De capaciteiten van de elektrische vrachtwagens worden optimaal benut aan de hand van een groot accupakket, strategisch geplaatste ultrasnelle laadpalen alsook nieuwe slimme logistieke concepten. Bovendien is het mogelijk om de elektrische trucks in de avond en nacht in te zetten door het lage geluidsniveau.

Slimme planning van e-trucks gaat bij eGLM hand in hand met een samenwerkingsmodel voor het delen van e-trucks. "Always in motion" zorgt voor een hoog kilometrage. Aangezien een elektrische truck hoge vaste kosten heeft, en lagere operationele kosten, zal een hoog kilometrage ten goede komen aan de business case. eGLM zal daarvoor ook concepten testen voor het delen van capaciteit (e-truck sharing) tussen de eGLM partners.

Financiering

Het totale projectbudget is € 5.000.000. Daarbij wordt het eGLM-project in het kader van het INTERREG V A-programma Deutschland-Nederland uitgevoerd en door de Europese Unie, de provincie Limburg en het MWIDE NRW (Ministerie voor Economische Zaken van de deelstaat Nordrhein-Westfalen) financieel ondersteund.

Duur

Het tijdsbestek is 6 jaar in de periode 2017-2022.

Discussieer met ons mee op LinkedIn

Gedurende het eGLM project zullen de elektrische trucks en laadinfrastructuur worden getest en gemonitord. Dit op gebied van techniek maar ook op inzet. Dit wordt in samenwerking gedaan met de Hogeschool Fontys en de FH Aachen. De resultaten zullen worden publiekelijk gedeeld, om zo bij te dragen aan de versnelling van de verduurzaming van de transportsector.

Deze website gebruikt cookies om de website te verbeteren en om advertenties te filteren naar uw interesses. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.