Chauffeurs over elektrisch rijden

Hoe rijdt een e-truck nu echt? En hoe werkt het laden, wat is de actieradius en heeft een e-truck veel onderhoud nodig? Wij vroegen het aan de chauffeurs van onze partners om er achter te komen wat de plus- en verbeterpunten zijn.

Hoe rijdt een e-truck?

Power. Echt, power. Elke diesel verdwijnt in je achteruitkijkspiegel. Maar we zijn niet aan het drag racen, we vervoeren. En daarvoor zijn wel een aantal rijeigenschappen te noemen die verschillen met diesel.

Belangrijk: het remmen. Of beter, het bijna ontbreken van het gebruik van je rempedaal door one pedal driving. Door de voet van het ‘gas’pedaal te halen mindert de truck stevig vaart. Dit kun je heel stevig of juist rustig toepassen. Na een paar kilometer rijden kun je dit al goed doseren. Bij dit ‘gas’ loslaten remt de wagen op de motor af en neemt de e-truck een deel van de energie terug in de batterij, die je er eerder eruit haalde om vooruit te komen. Waar dit bij diesel dus verloren energie is zodra je gaat remmen, pakt de e-truck die energie deels weer terug. Dat is efficiënt en rijdt tegelijk heel ontspannen. Je gebruikt voor zo’n 90 procent slechts één pedaal. De rem alleen bij nood en voor de laatste meters. Het is eigenlijk truck driving, reinvented.

Rust. Waar je als chauffeur in je cabine gewend bent aan de stevige paarden die onder je aan het werk zijn om je lading van zijn plek te krijgen, zal je bij de eerste rit in een e-truck de rust opvallen. Gewoon, géén geluid. Pas als je van de plek komt, krijg je de geluiden van de bewegende oplegger te horen. Banden komen bij een kilometer of 20 per uur wat opzetten. Windgeruis vanaf een kilometer of 30. Wat telkens blijft ontbreken, zijn die paarden die keihard werken vlak onder je. Dat trillen van de cabine door het motorblok ontbreekt. Zeker na een hele werkdag is die rust hetgeen waardoor je minder moe bent. De chauffeurs bij de eGLM partners bevestigen dat.

 

Hoe staat het met laden van een e-truck?

In Limburg kunnen door eGLM binnenkort e-trucks de hele provincie doorkruisen en bij de laadstations laden. Zowel laden op bestemming, semi-openbaar als openbaar met vermogens tot 350kW.

Hier is nog echt werk aan de winkel in Nederland en Duitsland. Binnen eGLM is gekeken welke e-trucks waar rijden, hoe de ritten eruit zien en dus waar bijgeladen moet worden, overdag en tijdens de verplichte rijderspauzes, om verder te kunnen komen. Dat blijkt goed te plannen zijn en daarop zijn de laadstations geplaatst.

Deze laadinfrastructuur geplaatst door eGLM is publiek toegankelijk en kan andere bedrijven en transporteurs de boost geven om ook de eerste stappen te zetten. Door een (relatief kleine) investering te doen in laadinfrastructuur op het depot kunnen de eerste ervaringen worden opgedaan met elektrische trucks, waarop verder gebouwd kan worden. The man who moves a mountain begins by carrying away small stones…

 

Wat is de actieradius van een e-truck?

Net als bij diesel is de actieradius afhankelijk van de hoeveelheid massa die je erin gooit (diesel/tankgrootte vs accupakket), de belading, de rijstijl van de chauffeur, de weg waarop je rijdt (stijl of vlak) en ga zo maar door.

Tegelijk is er wel degelijk iets concreets over te zeggen. Uit onderzoek is gebleken dat zo’n 80%  van alle vrachtvervoer binnen 150 kilometer plaatsvindt. Dat is precies ook wat e-trucks met de accupakketten van nu ruim aankunnen. Zeker wanneer de laadinfrastructuur bij bestemmingen en onderweg toenemen, zijn er alleen maar meer redenen om die dieseltrucks te vervangen door e-trucks.

Het rijdt prettiger, stoot geen schadelijke stoffen uit, stinkt niet en is stil – ook voor de stad bij laden en lossen prettig. Medewerkers bij op- en overslag staan niet meer in diesellucht en lawaai te werken.

 

Gaat het beladen van een e-truck anders dan die van een traditionele vrachtwagen?

Een logische vraag, omdat e-trucks zwaarder zijn door het accupakket. Hierdoor kun je veronderstellen dat er dus ook minder vracht mee kan. Het tegenovergestelde is waar. Een wettelijke regeling voor de Benelux zorgt er voor dat je het extra gewicht van de e-truck niet als vracht hoeft te tellen, tot maximaal 2 ton. Dus elke e-truck kan evenveel vervoeren als de fossiele evenknie. Dit natuurlijk wel onder het voorbehoud dat de truck technisch ook dit extra gewicht aan kan, maar dat is vaak geen probleem.

 

Heeft een e-truck veel onderhoud nodig?

Daar zit hem een van de voordelen. Nee.

Bij eGLM waren we pioniers: er was geen productie e-truck beschikbaar toen we startten in 2017. We moesten het van ombouw hebben, dat heeft Framo gedaan. Daarmee bouwden we een dieseltruck om naar elektrisch en dat geeft hier en daar hick-ups. Reden: de truck is niet van meet af aan ontworpen als zodanig en dan past niet altijd alles goed op elkaar.

Bij OEM serieproductie e-trucks zal dat probleem zich minder of niet voordoen. En dan kom je feitelijk op hetzelfde voordeel uit als bij elektrische personenauto’s: er is haast geen onderhoud omdat het aantal bewegende delen van de truck teruggebracht is naar ongeveer 10 procent. Dus banden en –later dan diesel – remschijven en -huis – zullen de grootste kostenposten zijn. Naast software updates, maar dat is afhankelijk van hoe de OEM daar mee omgaat.

Dus bij aanschaf van een e-truck, schrap voor een groot deel je reserveringen voor onderhoud, want die zijn er bijna niet.

 

Wat is de kostprijs per kilometer van een e-truck?

Daar wringt wel de schoen. Die zijn hoger, omdat de aanschafprijs van een e-truck nog duidelijk hoger is (anno 2022). De vraag is nog laag, de productie nog klein, de kosten voor serieproductie hoog, net als de kosten voor de grote accupakketten van minimaal 250kWh. Dat is 4 tot 6 keer zo veel als in een personenauto ligt.

Ayrton Wouters (Fontys ILEC) heeft bij de trucks van Meulenberg en CTV aangetoond dat de total cost of ownership van een elektrische truck nog maar 20 procent hoger ligt dan die van een diesel truck, en dit met een omgebouwde truck in 2017 en zonder de subsidies in rekening gebracht. Lees het hele onderzoek in het eGLM Knowledge Center.

Dat is bij huidige e-trucks die van de band lopen anders, maar duurder zullen ze nog zijn. Vuistregel is wel: hoe meer je rijdt, des te goedkoper dat de e-truck wordt. Maximaal inzetten is daarom het devies. En daarvoor dient goed te worden gekeken naar de laadinfrastructuur.

Deze website gebruikt cookies om de website te verbeteren en om advertenties te filteren naar uw interesses. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.