CTV: Intrinsieke motivatie en slim zakelijk zijn bij verduurzamen transport

Waar zou eGLM zijn zonder de logistieke partners. Deze ondernemers zetten in 2017 al de stap die anderen nu pas overwegen. Innovatie pur sang. We laten hen aan het woord. Leren van elkaar.

Jac Berden, directeur CTV Multimodal Transport

Die ene beslissing. In 2017/18 bestond EV eigenlijk niet in de transport wereld. Toch nam u de beslissing. Kunt u omschrijven waarom u die stap nam?
Ons bedrijf is al vanaf 2010 bezig om al onze transporten te verduurzamen door gebruik  te maken van multimodaal transport (barge/rail) en enkel nog de “last mile” te verzorgen met trucks. In 2013 hebben wij de Innovatie Award van Limburg gewonnen voor het inzetten van LGN-Trucks in combinatie met een dynamisch planplatform om de ‘lege’ kilometers te verminderen. Dus toen wij de mogelijkheid kregen om deelnemer te worden het eGLM project hebben wij geen moment getwijfeld en hier ook nooit spijt van gehad.

Het bedrijfsproces. U was één van de eersten in Nederland die deze stap ging nemen. Serieproductie bestond nog niet. Er was geen ervaring met het inpassen van e-trucks in het proces. Wat kunt u vertellen over het in het bedrijfsproces opnemen van e-trucks? Wat zijn daarin de interessante leerpunten?
Het inpassen van de e-truck binnen onze vloot is gewoon vlekkeloos verlopen. De e-truck keuze die wij gezamenlijk hebben gemaakt is duidelijk niet de beste geweest. De e-truck stond nog in de kinderschoenen en daar horen nu eenmaal kinderziektes bij.  Service en onderhoud moest vanuit Leipzig komen.  Bij ieder klein probleem moest er een team vanuit Leipzig komen voor reparatie of moest de truck op een dieplader weer naar Leipzig worden gebracht. Wanner wij hadden gekozen voor een in Nederland gevestigde dealer was dit allemaal veel makkelijker geweest.

Centjes. We staan aan het begin van e-trucking. Anno 2022 start voorzichtig serieproductie. Het zal niet uit hebben gekund. Zonder in bedragen te vervallen, waarom was het de investering waard?
Buiten je eigen bijdrage aan het verduurzamen van de wereld heeft dit voor ons bedrijf ook enorm veel PR opgebracht. Dagelijks vervoeren wij vanaf en naar de zeehavens van Rotterdam en Antwerpen zo’n 700 containers. Onze grote opdrachtgevers over de gehele wereld willen gebruik maken van onze e-truck voor de ‘last mile’. PR en uitstaling van je bedrijf kun je niet makkelijk vertalen in geld, maar deze investering is het zeker waard geweest.

Vooruit kijken. Een aantal jaren verder en een stevige ervaring rijker, wat gaan uw volgende stappen zijn in duurzaam, emissieloos transport?
De volgende stap voor ons bedrijf is om ook het multimodale transport meer te verduurzamen door enkel gebruik te maken van binnenvaartoperators met LNG schepen en railoperators met elektrische locomotieven.

Inspireren. Wat is volgens u de belangrijkste reden om in emissieloos transport te investeren als bedrijf?
Verbeteren en verduurzamen van de wereld begint toch gewoon bij jezelf!!!

 

Deze website gebruikt cookies om de website te verbeteren en om advertenties te filteren naar uw interesses. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.