Meulenberg Transport: 100 jaar, innovatief en realistisch

Waar zou eGLM zijn zonder de logistieke partners. Deze ondernemers zetten in 2017 al de stap die anderen nu pas overwegen. Innovatie pur sang. We laten hen aan het woord. Leren van elkaar.

Wil Meulenberg, directeur Meulenberg Transport

Die ene beslissing. In 2017/18 bestond EV eigenlijk niet in de transport wereld. Toch nam u de beslissing. Kunt u omschrijven waarom u die stap nam?
We zijn als 100-jarig bedrijf altijd geïnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen en zagen instap in het eGLM project als een kans om mee vooraan te lopen in elektrificatie van onze branche. Een belangrijk deel van onze activiteiten bestaat uit intermodaal vervoer en EV zou prima passen voor de korte ritten tussen onze klandizie en de regionale barge- en spoorterminals. Ook het feit dat we binnen eGLM aan de slag konden gaan met een aantal gewaardeerde branchegenoten verhoogde onze bereidheid.

Het bedrijfsproces. U was één van de eersten in Nederland die deze stap ging nemen. Serieproductie bestond nog niet. Er was geen ervaring met het inpassen van e-trucks in het proces. Wat kunt u vertellen over het in het bedrijfsproces opnemen van e-trucks? Wat zijn daarin de interessante leerpunten?
Onze truck was op 1 januari 2020 de eerste 44-tons e-truck die op de weg kwam en we beseften als snel dat we als proefkonijn fungeerden. Op technisch vlak waren er regelmatig tekortkomingen die het vertrouwen van een aantal aanvankelijk enthousiaste chauffeurs sterk verkleinde. De betrouwbaarheid liet te wensen over en de inzetbaarheid stond het eerste jaar op een laag pitje. Inmiddels zijn zaken als opladen batterijen en weergave rijafstanden op displays redelijk betrouwbaar en is de inzetbaarheid en het vertrouwen van de chauffeurs verbeterd.

Centjes. We staan aan het begin van e-trucking. Anno 2022 start voorzichtig serieproductie. Het zal niet uit hebben gekund. Zonder in bedragen te vervallen, waarom was het de investering waard?
Uit idealistisch oogpunt absoluut. Zonder proefkonijnen komt er geen ontwikkeling van de grond! Bovendien hebben we met de inzet van een e-truck de tongen los gemaakt en zijn we hopelijk een voorbeeld voor andere logistieke bedrijven in onze regio. Tevens ervaren we waardering door een deel van onze klanten.

Vooruit kijken. Een aantal jaren verder en stevige ervaring rijker, wat gaan uw volgende stappen zijn in duurzaam, emissieloos transport?
Het zou fantastisch zijn als ons dit de komende decennia gaat lukken. In ieder geval volgen wij de ontwikkelingen bij de truckfabrikanten op de voet en zullen komend jaar onze strategie verder uitstippelen. We zien inzet van e-trucks voor de korte ritten als ‘de oplossing’ voor emissie-loos transport. Voor de langere afstanden zal waarschijnlijk waterstof de beste oplossing bieden.

Inspireren. Wat is volgens u de belangrijkste reden om in emissieloos transport te investeren als bedrijf?
De afhankelijkheid van fossiele brandstoffen is onze branche al vele jaren een doorn in het oog. We hangen volledig af van de grillen op de oliemarkt en dat maakt het ondernemen in het wegvervoer enorm onrustig en moeilijk. Het zou een geweldige oplossing zijn wanneer we eindelijk los kunnen komen van deze vaak frustrerende afhankelijkheid . Gezien de laatste ontwikkelingen mogen we aanvullend concluderen dat dit tevens indirect een bijdrage zou leveren aan de mondiale machtsverhoudingen c.q. wereldvrede.

Deze website gebruikt cookies om de website te verbeteren en om advertenties te filteren naar uw interesses. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.