Interview met projectleider eGLM; Rob Kroon van FIER Automotive & Mobility

Als je marktontwikkelingen in heavy duty EV in de periode tussen start project 2017 en nu, 2022, moet typeren, hoe zou je dat doen?

Het was destijds een markt waarin we opzoek moesten naar ombouwers die een dergelijk voertuig specifiek voor ons konden bouwen. Dat waren er niet veel. De markt bestond simpelweg nog niet, terwijl we zagen dat er wel technische mogelijkheden waren. Op dit moment is het niet zo dat de OEM’s er allemaal al een passend product aan kunnen bieden, maar er zijn er wel een aantal. De tijd van alleen de echte veldtesten met prototypes is voorbij, en de professionele opschaling is gestart.Overigens wil ik dan wel zeggen dat we dankzij de dappere ombouwers deze markt sneller is gegroeid. Ondanks dat de OEM’s nu voorzichtig gestart zijn, wil het niet zeggen dat het een volwassenmarkt is, er is nog genoeg werk aan de winkel.

 

Kijk je naar het project eGLM in die 5 jaar tijd, wat valt je dan het meeste op?

Ten eerste dat het niet makkelijk was. We hebben met het hele project team veel werk moeten verrichten om te komen op het punt waar we nu zijn. Het is mooi om te zien dat we, ondanks de vele tegenslagen, toch veel hebben weten te bereiken. En dat we dankzij de tegenslagen ook met het hele projectteam enorm veel geleerd hebben. Je zou kunnen zeggen dat we te vroeg waren met het inzetten van de 44t elektrische trucks, maar ik denk juist dat we precies op tijd waren. Dit soort projecten zijn er om innovatie aan te jagen, een stip op de horizon te kunnen zetten, en andere bedrijven en organisaties te laten zien wat de mogelijkheden zijn. De tot nu toe 4 voertuigen zijn misschien een druppel op de gloeiende plaat qua milieu en klimaat impact, maar we hebben daarmee een belangrijke bijdrage geleverd aan het in gang zetten van het vliegwiel.

 

Jullie hebben veel met vooraanstaande partners in de logistiek gewerkt. Hoe kijk je naar de ontwikkelingen die zij hebben doorgemaakt m.b.t. heavy duty EV? Interessante invalshoeken zijn investeringsbereidheid, concurrentiepositie via inzet EV, groei van kennis.

Vooral met trots. Zij hebben veel geleerd. Helaas niet altijd via de makkelijke weg, aangezien we echt met innovatie bezig zijn. Gelukkig kunnen we de laatste tijd de trucks een stuk beter inzetten, en worden ze goed gebruikt. Daarmee kunnen we veel meer kennis opdoen van de e-trucks. De bedrijven hebben dankzij de e-trucks ook goede media aandacht gekregen. Hierdoor hebben ze ook direct meer opdrachten gekregen, en wordt de vraag gesteld of zij met meer elektrische trucks kunnen gaan rijden. Nieuwe kansen, die zich anders niet hadden voorgedaan.

 

Wat is de huidige status van ultra fast chargers in de wereld van heavy duty? Waar moeten bedrijven rekening mee houden?

Deze is nog volop in ontwikkeling. We hebben gelukkig een standaard, waarbij in principe alle merken e-trucks opgeladen kunnen worden. Tevens is de snelheid van laden al redelijk hoog, namelijk tussen de 250 en 350kW. Dit betekend dat het tussentijds laden toch al snel een 100km extra gereden kan worden. We gaan dit op korte termijn testen op onze trucks. Er wordt tevens gewerkt aan een nieuwe standaard, het Megawatt Charging System (MCS). Dit is een initiatief waarbij verschillende marktpartijen samenwerken voor het laden op nog hogere vermogens. Dit zal een stevige impact hebben in de inzet van elektrische trucks, waardoor er zelfs transport op lange afstanden een stuk haalbaarder zal worden.

 

Er is onderzoek gedaan binnen eGLM, door Fontys ILEC. Wat kunnen we daaruit in grote lijnen afleiden voor het bedrijfsleven?

Er zijn verschillende lessen die we eruit hebben kunnen halen. Ik denk dat de voornaamste is het optimaliseren van de inzet van het voertuig, en welke impact tussentijds snelladen kan hebben op de inzet van het voertuig.

 

Het project duurt nog tot eind december 2022, door corona is e.e.a. vertraagd. Wat kunnen we nog verwachten binnen het project?

We verwachten nog wel wat interessante uitkomsten vanuit het onderzoek dat we doen. Tevens denk ik dat we kunnen zien wat het echte effect is van tussentijds snelladen op de operatie van de bedrijven. We gaan namelijk meerdere 350kW laders realiseren, die tevens ook publiek toegankelijk zijn. We zijn overigens in de voorbereiding om een eind event te organiseren voor alle geïnteresseerde stakeholders.

 

Wat is je (grove) voorspelling m.b.t. elektrificatie van de heavy duty markt, met de ervaring van eGLM, kennis van de huidige ontwikkelingen bij OEM’s en de regelgeving (oa. ZES) op zak?

We gaan in een stroomversnelling komen. De partijen die nu al de eerste lessen hebben geleerd, o.a. zoals in het eGLM project, hebben daarmee een stapje voor op de rest. Technisch gezien komen er andere uitdagingen. Daarvan zijn er nu al een aantal zichtbaar, denk daarbij voornamelijk aan congestie op het elektriciteitsnet en de mogelijkheid voor verzwaring. Decentraal opwekken van energie, smart charging en energieopslag in stationaire batterijen gaan een grote rol spelen. De verduurzaming wordt ook door de overheid gestimuleerd, zie de Aanzetsubsidie voor de aanschaf van een elektrische vrachtwagen, maar zie ook de Zero Emissie Zones die in de verschillende steden dadelijk van kracht zijn.

Deze website gebruikt cookies om de website te verbeteren en om advertenties te filteren naar uw interesses. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.