Interview met projectpartner Jan-Willen Tolkamp van LIOF

Je bent pas bij eGLM betrokken toen het project al ca. 4 jaar onderweg was Hoe kijk jij aan tegen het eGLM project?

Door Technische tegenslagen en vertragingen, mede door 2 jaar Corona is eGLM niet gelopen zoals gehoopt en moeten er eigenlijk nog heel veel dingen in dit laatste jaar gebeuren. Dat betekent veel werk voor de projectorganisatie. Met name het aanleggen van laadinfra kent vele uitdagingen. Daarbij is het project al een beetje ingehaald door de markt en zijn er inmiddels commerciele E-trucks te koop inclusief de daarvoor benodigde subsidies.

 

Als regionale ontwikkelingsmaatschappij ben je er voor het MKB, met stevige kennis van allerlei Limburgse bedrijven. Waar zie je de kansen voor de transportsector als je het geleerde van eGLM in ogenschouw neemt?

Door eGLM kan een betere afweging gemaakt worden door transportbedrijven of een E-truck iets voor hen is, wat de voor- en nadelen zijn. Het Limburgs MKB (niet enkel de logistiek) kan door eGLM gebruik maken van een laadinfrastructuur straks.Verder gaan we nog veel leren van truck-sharing-programma’s waar binnen eGLM een start mee is gemaakt en weten we nu beter wanneer Waterstof gebruik wellicht haar intrede kan doen. 

 

Wat is je opgevallen bij de partnerbedrijven van eGLM en hoe zie je voor hen het vervolg als het project eind dit jaar stopt?

De partners hebben net als wij, met vallen en opstaan, al heel veel geleerd, met name over het gebruik, planbaarheid, inzetbaarheid etc. van E-trucks. Je ziet ook dat omschakelen tijd kost en aanpassing vergt, zowel bij planners als bij chauffeurs. En Tijd ontbreekt nogal eens door de dagelijkse drukte. Vervolg zie ik met name in trucksharingsprogramma’s, kennisdeling, het volwassen worden van de laadinfra en daarmee de groei van Elektrisch Trucken. Er komen dan vanzelf nieuwe mogelijkheden en verdienmodellen. Diesel wordt echt verleden tijd op termijn.   

 

Wat kunnen andere transportbedrijven leren van dit innovatieve project?

Heel veel, daar heb ik in het voorgaande al voorbeelden van genoemd en dat gaan we met name inzichtelijk maken op een deel van de eGLM website. Andere bedrijven moeten vooral niet zelf opnieuw het wiel gaan uitvinden op dit gebied. Dat hebben we echt tijdens dit project al gedaan.

 

Wat zijn volgens jou de belangrijkste zaken die in het project bereikt zijn?

Leren over de grenzen, mogelijkheden en onmogelijkheden van Elektrisch Trucken, zowel qua afstand, rijstijl, planning, laadtijden en wat er vooral doorontwikkeld moet worden om dit te laten vliegen.

 

Wat hebben jullie als investeringsmaatschappij geleerd van eGLM?

Het hele traject was leerzaam en alles wat het MKB heeft geleerd was ook voor ons interessant. Wij hebben de focus op innovatie, duurzaamheid en economische groei. Je kunt tegenwoordig bij meerdere grote merken een E-truck commercieel bestellen, dus daar zit weinig innovatie meer. Daarom richten we ons nu meer bedrijfjes met innovatieve manieren van laden, plannen en het vergroten van de actieradius, bijvoorbeeld met Waterstof.

 

Hoe kunnen andere bedrijven misschien hun voordeel doen met de learnings eGLM?

Anders: Het hele MKB heeft te maken met transport, eigen bedrijfs-voertuigen of die van de medewerkers. Het kan ook dat ze daar logistiek bedrijven voor inhuren. Daarom zijn de learnings uit eGLM eigenlijk voor het hele bedrijfsleven interessant direct of indirect. Tenslotte zal namelijk iedereen elektrisch gaan rijden ( al dan niet aangevuld met Waterstof)

 

Deze website gebruikt cookies om de website te verbeteren en om advertenties te filteren naar uw interesses. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.